Sejak kebelakangan ini, terdapat banyak tumpuan diberikan terhadap kesihatan mental. Selaras dengan kemajuan negara kita yang kini berkembang, masalah kesihatan mental dan penyakit mental telah menjadi semakin bertambah dan terdapat peningkatan dari tahun ke tahun. Didapati, peningkatan yang ketara dalam kadar bunuh diri dan penyakit mental sejak sedekad lalu berpunca daripada tahap kesihatan mental yang lemah. Oleh itu, adalah penting untuk rakyat Malaysia menyedari tentang pentingnya kesedaran terhadap penyakit mental, kepentingan memelihara tahap kesihatan mental yang baik dan mengenal pasti gejala-gejala masalah kesihatan mental yang memerlukan intervensi dan rawatan.

Tiada istilah rasmi atau satu definisi tetap tentang kesihatan mental. Perbezaan budaya, penilaian yang subjektif dan teori professional telah mempengaruhi bagaimana kesihatan mental ditakrifkan. Kesihatan mental adalah satu keadaan yang sejahtera di mana seseorang individu menyedari tentang keupayaan diri, dapat mengendalikan tekanan dengan baik, dapat bekerja secara produktif dan mampu menyumbang kepada masyarakat. Ini bermaksud, kesihatan mental adalah asas kepada kesejahteraan individu dan kemampuan masyarakat berfungsi secara effektif. Kesihatan mental adalah ekspresi emosi dan melambangkan keupayaan untuk menyesuaikan diri dalam pelbagai tekanan dan tuntutan hidup.

Walau bagaimanapun, tidak terdapat garis penentu yang jelas dalam membezakan antara mereka yang mempunyai kesihatan mental yang baik dan mereka yang tidak.Terdapat banyak tahap dalam kesihatan mental.Tiada satu kriteria yang boleh digunakan untuk membuktikan kesihatan mental yang baik.Tiada seorang individu pun yang mempunyai semua ciri-ciri kesihatan mental yang baik pada setiap masa.Ia banyak bergantung kepada faktor individu, sosial dan persekitaran.Terdapat beberapa faktor sosial, psikologikal dan biologikal yang menentukan tahap kesihatan mental seseorang pada satu-satu masa. Kesihatan mental boleh terjejas disebabkan masalah sosio-ekonomi, pertukaran keadaan persekitaran/sosial secara mendadak, tekanan di tempat kerja, dan penyakit fizikal.Tidak seperti masalah kesihatan mental, mereka yang mempunyai penyakit mental pula mengalami satu keadaaan dimana tahap mental seseorang itu menyebabkan fungsi seharian individu itu terjejas sama ada dari segi sosial atau pun pekerjaan. Ia memerlukan rawatan.

SUMBER:
POTAL RASMI MyHEALTH KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

Kesihatan fizikal berkaitan dengan keadaan mental dan emosi setiap individu. Oleh itu, sering dikatakan bahawa badan dan fikiran saling berkaitan. Dengan memiliki kesihatan fizikal yang baik, kesihatan mental dan emosi yang sihat juga akan diperoleh dan sebaliknya.

kesihatan mental dan pembohongan keseimbangan emosi dalam mempunyai seseorang yang mempunyai persekitaran yang mengelilingi ia , hubungan interpersonal, komunikasi dan kemahiran ekspresif, kaedah yang digunakan untuk penyelesaian masalah, antara lain.

Kesihatan mental dan emosi mesti selaras dengan kesihatan fizikal, kerana pada hakikatnya kenyataan bahawa seseorang merasa baik dan menunjukkannya sama dengan kenyataan bahawa dia sedar bahawa dia berada dalam keadaan baik, dan sekiranya mengalami penyakit atau masalah kesihatan, berfikiran positif dan bersikap optimis dapat membantu keadaan fizikal yang luar biasa.

Kreativiti, spontaniti, disiplin, harga diri dan keselamatan diri bergantung pada peratusan keadaan mental dan emosi setiap individu. Selagi keadaan mental dan sentimental seseorang stabil dan seimbang, semakin baik mereka akan melakukan dalam aktiviti kehidupan seharian.

Kesihatan fizikal terdiri daripada kesejahteraan tubuh dan fungsi tubuh individu yang optimum , iaitu keadaan umum orang yang berada dalam keadaan fizikal, mental, emosi yang baik dan tidak menderita sebarang jenis penyakit.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendefinisikan kesihatan sebagai keadaan kesejahteraan yang melampaui tidak menderita penyakit dan itu juga merangkumi kesejahteraan fizikal, mental dan sosial.

Apabila orang berada dalam keadaan kesihatan fizikal yang optimum, mereka dapat melakukan pelbagai aktiviti, meningkatkan kesejahteraan, dan terus mengembangkan atau memupuk kemahiran untuk kesihatan umum mereka.

Kesihatan fizikal juga merujuk kepada analisis atau kajian yang berkaitan dengan makanan dan pemakanan, penyakit atau keadaan yang boleh ada dan yang dapat dicegah, aktiviti fizikal yang akan dilakukan, dan bahkan merujuk kepada pendidikan tentang bagaimana mengekalkan gaya hidup sihat.

Apabila seseorang berada dalam keadaan sihat fizikal, tubuhnya kuat dan bebas dari penyakit, jadi kesihatan mental dan emosinya juga dalam keadaan sihat.

Walau bagaimanapun, kesihatan fizikal dapat dipengaruhi dengan cara yang berbeza bergantung pada gaya hidup setiap individu, persekitaran tempat dia tinggal atau bekerja, bergantung pada genetik yang dimilikinya dan bahkan bergantung pada nasihat perubatan yang diterimanya.

Terdapat banyak kes di mana, walaupun orang berusaha menjalani kehidupan yang sihat, dalam satu atau lain cara mereka gagal dan ini sebahagian besarnya berkaitan dengan persekitaran tempat mereka beroperasi dan, sebaliknya, dengan penyakit atau keadaan yang diwarisi seluruh keluarga.

Sedih

Rasa sedih adalah emosi alami yang berhubungan dengan kehilangan dan kekecewaan. Jika hal ini terjadi berlarut-larut, kesedihan tersebut bisa menandakan depresi yang dapat berdampak pada seluruh tubuh.

Tekanan emosi atau stress juga seringkali hadir dengan gejala pada fizikal seperti sembelit, menstruasi tidak teratur,penurunan libido, insomnia, perubahan nafsu makan, dan tubuh yang tampak selalu lemas atau lesu.

Marah

Amarah adalah emosi asas manusia. Saat kita marah, tubuh melepaskan adrenalin yang dapat meningkatkan ketegangan otot dan mempercepat pernafasan

Marah yang tidak disalurkan dengan tepat akan mengakibatkan berbagai perubahan anggota fizikal pada jangka panjang.

Pada 2010, peneliti membuktikan bahawa marah dapat meningkatkan berbagai risiko kesihatan, seperti tekanan darah tinggi, masalah pada pembuluh darah di sekitar jantung, irama jantung jadi abnormal, dan proses metabolik tubuh.