MTP, singkatan dari Medical Termination of Pregnancy, adalah prosedur untuk menghentikan kehamilan dengan menggunakan ubat-ubatan. Pada peringkat awal kehamilan (7-9 minggu), ia dapat dihentikan dengan bantuan ubat, jika tidak, proses pembedahan diperlukan.

Mifepristone dan MISOPROSTOL cytotec atau cytolog digabungkan.

Ambil mifepristone melalui mulut seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sebagai dos tunggal. Selepas mengambil mifepristone, doktor anda harus mengarahkan anda menunggu 24 hingga 48 jam sebelum menggunakan ubat lain (misoprostol) melalui mulut sebagai satu dos atau melalui faraj. Sila rujuk pakar ia adalah mengikut kesesuaian dan kondisi pesakit.

Pengguguran perubatan dengan mifepristone dan misoprostol adalah pilihan yang sangat selamat untuk penamatan kehamilan apabila dimakan di bawah pengawasan perubatan dengan kadar kejayaan 92-97% Garis panduan yang jelas telah dirumuskan oleh organisasi seperti WHO dan di India oleh FOGSI mengenai penggunaan pil pengguguran.

Sebilangan wanita mungkin mengalami kesakitan yang sederhana akibat pengecutan rahim ini. Setiap wanita yang mengalami pengguguran perubatan akan bertindak balas secara berbeza. Sebilangan wanita menggambarkan pengalaman itu serupa dengan mengalami masalah berat badan dan kekejangan. Orang lain mungkin mengalami kekejangan yang lebih kuat.

Terdapat juga salah tanggapan di kalangan profesional perubatan, masyarakat umum, media bahawa pengguguran adalah haram di Malaysia. Terdapat juga akses terhad ke perkhidmatan pengguguran perubatan di Malaysia. Walaupun mifepristone tidak tersedia secara sah di Malaysia, misoprostol boleh didapati sebagai ubat yang ditetapkan.

Kit MTP (Kit Mifepristone & Misoprostol), Jenis Pembungkusan: Jalur, RM450/kotak

Wanita yang mempunyai sejarah penyakit kronik. Ada masalah kesihatan sedia ada hendaklah mendapatkan nasihat pakar terlebih dahulu.

Tidak. Semasa proses pengambilan pil gugur tidak dibenarkan menyusukan anak sehingga proses selesai.