Set A

Archives: Products

Pil Pengguguran

Pengguguran secara perubatan menggunakan satu atau gabungan beberapa jenis tablet untuk menamatkan kehamilan di bawah minggu ke-12 tanpa menggunakan kaedah pembedahan.  Jenis pengguguran secara perubatan yang paling selamat dan berkesan memerlukan dua jenis pil yang berbeza. Ubat ini, yang dinamakan Mifepristone dan Misoprostol, boleh menyebabkan penamatan kehamilan secara spontan dari uterus. Mifepristone dan Misoprostol disenaraikan sebagai ubat penting oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Mifepristone menghalang hormon progrestrone, yang diperlukan untuk meneruskan kehamilan. Tanpa hormon ini, telur yang telah disenyawakan yang melekat di dinding rahim akan terganggu dan rahim mengecut. Misoprostol menyebabkan kontraksi lebih hebat dan mengeluarkan hasil kehamilan dari rahim.

Mifepristone dengan Misoprostol telah terbukti sangat berkesan, selamat dan diterima untuk pengguguran semasa awal trimester pertama. Kesan daripada menggunakan kaedah pengguguran ini termasuklah kekejangan dan pendarahan berterusan seperti dating haid. Kesan sampingan biasa termasuklah loya, muntah dan cirit-birit. Risiko komplikasi yang serius amat rendah.


Maklumat Lanjut

Showing all 5 results